Sunday, April 11, 2010

Im hiking! yeah, finally i got you!

hiking3.. yeye.. akhirnye aku sampi jugak ke puncak Broga Hill.MySpaceUntuk pengetahuan rakan2.. Broga Hill ni terletak hanya dibelakang u aku.. kire boleh tengok Broga Hill ni dr tingkap bilik ak sebenarnye.. even so, belum pernah lagi aku nek broga hill smpai la beberapa hari lepas dengan bantuan beberapa kawan from other course, yeay kitorang berjaya jugak menawani Broga Hill..

Permandangan Broga Hill dr bilik aku


Kejadian di Broga

Pemergian kami berlima (kalo x silap kira) MySpace tidak pula diduga. Bagaikan rasa mengantuk disorongkan bantal.(bangga cikgu amir kalo dgq ni hehe) Kami pun melaksanakan projek kecil kami pada petang itu hehehe. Jeng3.. dengan jasa baik WK.salah seorang rakan kami (kire rakan gak walopun ak x knal heheh) WK ada seorang pelajar bioscience yang berdedikasi dan pintar. Beliau sangat tidak petah bercakap dalam apa jua bahasa hehe.. sorry WK.. btw.. thanx dude! Baiklah balik semula kepada susur galur cerita aasla pengembaraan aku di Bukit Broga. Perjalanan dr u ak ke Broga Hill ni x smpi 10 mint pun tetapi, kami mempunyai pemandu yang amat berhati-hati. jdi mase yang diambil sedikit elongated dari masa yang ditarget. x mengape.. biar lambat asal selamat..

At the leg of the hill (kaki bukit)

setibanya rombongan kami kat bukit tu.. kami ternampak beberapa orang mendaki bukit. berpeluh2 aku nampak.. tp dikabarkan bukit ni x la tinggi sangat .. maka aku pun berasa determine untuk naik bukit ni.. dengan sedikit kata2 perangsang dari kawan2ku.. maka dengan lafaz Bismillah ak pun mendaki bukit yang dikelilingi hutan yang agak sudah diteroka itu. perasaan mangat menyelubungi MySpace(semangat berkobar2). perjalanan ke atas sangat la penat. maklum lah setelah sekian lama membina badan.. baru kali boleh buat latihan bina badan yang lebih extreme akibat tiada kenderaan untuk ke broga hill ni. x yah cerita banyak. mari la kita menghayati gambar yang dilampirkan heheh..
denai untuk naik ke Broga Hill

pengembaraan bermula
dah agak nak sampi

kalau melihat pada gambar ni.. macam bukit tu x tinggi sangat tapi hakikatnye memang x tinggi sangat.. tp bukit ni agak cerun.. kalo jatuh innalillahiwainnaillahirajiun ( ungkapan ini x semestinya merujuk kepada mati.tagkiskan perpekstif itu!) boleh jadi hampir 75- 80 degree gak ar.. sgt steep.. 

batu batan diatas bukit

steep kan?!

diatas bukit sudah..

penat lelah kami semua mendaki bukit ni hilang apabila dapat melihat kecantikan ciptaan Allah.. Hanya ungkapan masyaAllah dan subhanallah yang selayaknya disebut. jika kawan2 semua ada peluang datang ke tempat aku ni.. InsyaAllah kalo ad kelapangan akan aku bawak sume pegi broga hill ni.. Memang cantik! MySpacePepatah "beauties lies in the eye of the beholder" dah x valid dah.

ni adalah gambaran dilensa kamera yang hanya 2Mpxel. sebenrnye ianya lbih cantik dari gambar ni..


puncak broga

wajah2 insan yang berjaya menawan bukit broga

Aku sebenarnya dah lama berfikir dan memerhati. kalo seorang muslim ni betul2 muslim yang mukmin dia akan cuba menjadi baik dari segala segi. dan sehingga kini ak x mampu lagi nak jadi sebegitu. perangai malas sentiasa melanda diri. dengan kerja bertangguh. MySpace. itulah cabaran terbesar bagi aku. 

Logam ke kita??

Pada pandangan mata aku , insan yang hina ni, di u aku ramai je, pelajar cemerlang..berikutan bdak melayu di u ak sikit ..bila segelintir buat hal.. habis semua kene. kalo dibandingkan dengan chinese dorang memang produktif, effektif, rajin, komited, ape lagi aku nak lmbung depa?? sume tu kite nampak.. tp yang melayu ni buat baik.. pandai ,soleh , yang bes x nampak plak..nak nampak cmne kalo yang xbes overwhelming...MySpace( ade je melayu yang bagus n bes2.. tp ak x tau la kenape orang x nmpak..)

Chinese yang christian plak, memag taat giler dengan agame dorang. tiap2 minggu pegi church..kalo seminggu x pegi church ade assignment nak wat, dorg akan pastikan minggu dpannye pegi church .. katenye tanggungjawab sebagai seorang christian ( tersedu aku dgr korang tau x??!)MySpace  sebelum masuk dewan peksa mesti wat tanda salib kat bahu tu.. doa.. tapi ak tgok kat u ak ni.. susah giler nak tgk bdk doa. (mungkin dorang doa dlm hati).. orang kate aku islamik.. tapi kalo bukan kita orang islam yang islamik sapa lagi?? x kan nak suh agama lain jadi islamic kot.. orang kate ak x sporting.. memang aku x sporting pon..

*ingin diterangkan disini aku bukanlah seorang tsiqah dan selalu juga membuat perkara lagha

ak selalu terpikir kalo la chinese2 u aku ni dapat hidayah Allah(kembali kepada fitrah).mesti bes.. mungkin juga akan bagus ketika islamnya mereka. sekiranya mereka itu faham tentang islam seperti Saidina Umar. (faham ye,bukan sekadar tahu)

ada satu hadis berkenaan ini.

“Manusia itu ibarat logam. Baiknya dia ketika di jahiliyyah baiknya juga dia ketika di islam. Sekiranya dia faham.” (Bukhari & Muslim)

akhir kalam.. saya dengan rendah diri memohon maaf dari semua pihak!
sekian sahaja karutan saya kali ini... sebarang komen atau kritikan boleh la di tulis di ruangan komen.. saya akan terima dengan senang hati..

siiru `ala barakatillah....

9 comments:

yui92 said...

seronok daki2 ni...(mendaki r...bukan daki yg kna sental tu...)...aku pnah daki 3 bnda: tangki air sekolah....gunung jerai...n paling besz stakat ni...gunung kinabalu...

Anonymous said...

ipah hebat....nak daki gak....nak sgt...

afifah said...

yui~ akak dah daki byk gak ar.. kota kinabalu salah satu target heheh
gunung jerai pn x pnah lagi.. tp akak dh jumpa dah gunung tempat Perak men tu.. n dah pegi dah kulim punye tempat rekreasi.. pe bende tah..
khod~ jom2.. ak sgt2 mengalu alukan...

husna zubir said...

pah...wah..lawanya ats bukit tuh,...wah..bez kot..bez2!! pah2, klu ang naik tu sokmo, msti tinggi stamina ;)

李妍妮 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
KarieS美航嘉雯 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
406IraidaMathew0 said...

與其爭取不可能得到的東西,不如善自珍惜運用自己所擁有的........................................

士瑋 said...

幸福是人人都要,又怎麼可能都歸你所有?要知道這世界幸福本來就不多........................................

許柏信 said...

may the blessing be always with you!! ........................................

Afifah's Money!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...