Friday, January 22, 2010

Anjing ooo anjing...

AMARAN

Post kali ni agak panjang.. sesiapa yang x berminat membaca/x de mood membace skarang .. sila baca lain kali...heheh

DULU

"wei, jom jogging petang ni"


"malas ar. penat..."

dua-dua dialog selalu aku dgr... dulu kekawan ar selalu guna ayat yng pertama..
tetapi kini aku pula yg guna ayat yang pertama... heheh
kelakar pun ader ketika flashback zaman muda2 dulu...

KINI

setelah aku menjejakkan kaki ke bumi semenyih ni... dah hampir 6 bulan aku x bersukan (itu x termasuk cti after spm) badan rase sakit2 je.. tp aku slalu buat 'dek" je..

"biasa la.. kehidupan u.. mne de orang suruh2 jogging ni...bkan macam kat sekolah"

tu la alasan cliche.. bz la ,.. ape la...

bak kate orang Perak " auta keling je tuh"...

tapi sekarang tidak lagi... aku dah start jogging.. at least kalu seminggu dua kali pun jadi lah.. bg kuar skit peluh2 malas tuh... dan sekarang baru aku realise yang aku sebenarnye x mempunyai alasan untuk menjadi tidak sihat..


" kita x mempunyai alasan untuk menjadi tidak sihat"

atau dalam bahasa inggerisnye.. we have have no choice except to be healthy...
aku rasa ape yang aku translit x selari dengan ayat bahasa melayu.. tp x pe la..
asalkan faham sudey...

AL KISAHNYE..

kembli kempada tajuk post kali ni iaitu anjing.. sebenarnye u aku ni banyak gile populasi anjing.. buleh dibuat zoo kiranya... haha.. anjing ni pulak adr beberapa jenis seperti....


anjing yang comel


juga anjing yang comel

bukan sahaja anjing mempunyai spesis yang comel seperti mereka2 ini... anjing juga mempunyai spesis seperti ini...


anjing yang garang

disebabkan anjing di u aku ni populasinye sumer terdiri dari kategori anjing pada gambar yang ketiga... menyebabkan aku jogging pada hari ni..

peristiwa hitam...(ayat hiperbola) yakni peristiwa dikejar anjing beberapa minggu lpas mmg x dapat dilupakan.. hampir separuh nyawaku melayang kerana dikejar anjing dari kategori ketiga ini.... huhu...


jika anjing tu sejinak ini, tidak aku dikejar

dan sejak itu lah aku dah mula jogging... hampir setiap hari juga la aku berusaha untuk jogging kerena takut dikejar anjing lagi.. tetapi secara tidak langsung menyihatkan sistem tubuhku... hahah

ader juge hadis Rasulullah yang menghighlightkan tentang kepentingan bersukan ni... dan ingatlah bahwasanya agama kita ini adalah agama yang sangat syumul(menyeluruh)

Sabda Rasulullah saw. (( Seorang mukmin yang kuat itu lebih baik dan disayangi Allah dari seorang mukmin yang lemah.))


Riwayat Muslim,Ibnu Majah dan Imam Ahmad

bukan itu sahaja... Rasullullah juga menganjurkan kita umat islam untuk menceburi beberapa bidang sukan seperti berenang, memanah dan menunggang kuda.

dan sabda Rasulullah

"Lemparkanlah (panah) dan tunggangilah (kuda)." (Riwayat Muslim)

akhir kata

bersukanlah.. agar kita menjadi muslim yang kuat phisical dan mental...

p/s: maaf bahasa yang digunakan agak tunggang langgang... saya masih membaiki gaya penulisan saya...

5 comments:

husna zubir said...

pah..haha..sian ang erk..tkjut ak tgok anjing ktegori ktiga tuh..xbajet plak anjing jnis tuh y kjaq ang...~
fuhh...pglmn..

afifah said...

husna~
tu ar.. byk plak tu anjing kategori ketiga a.k.a anjing terbiar...
penglaman sebenarnye mengajar kita kan?!

~HuSnA ZuBiR~ said...

pahh...update la blog..heheh :)

Dya-Na said...

whoa..alhamdulilah pah joging~ dlu liat jer nak ajk jog~ lalalala..=p

Anonymous said...

wakakaka.. pah. mung kne kejar anjing ke? mung x kabor pon ri2?!
hihi.. klaka! klaka!

Afifah's Money!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...